Projects

Providing services in town and regional planning, traffic engineering, sustainable transportation planning and urban design.

Yarra Valley Country Club

Urban Design

Templestowe Road

Doncaster
yvcc
  • Client

    Linked Solutions

  • Council

    City of Manningham

  • Location

    Templestowe Road, Doncaster

  • Contact

    Maureen Benier + Brian Minogue

    Email

Development Summary

This project involves an exciting proposal for the redevelopment of an existing private golf course, gaming venue and associated leisure facilities, into a 220 dwelling residential development. It includes a mix of private and publicly accessible parklands, leisure amenities and a detailed wetlands system to treat stormwater runoff from the site and surrounding catchment. The proposal entails the rezoning of the subject site to a residential zone.

Project Characteristics

This exceptional project delivers on a number of primary urban design principles and objectives, and provides a high benchmark for integrated development within the Middle Yarra River Environs. Under the keen support of the client, we were able to integrate a number of significant benefits that make this development a stand out exemplar for future development within the Middle Yarra River Corridor. As a result, the development offers over 13 hectares of the 23 hectare privately owned site to publicly accessible amenity and parks - an unprecedented approach to any residential development in the precinct.

The masterplan includes a small residential footprint designed to foster view corridors from different angles and approaches, to feature landscape elements, sculpture gardens, and communal spaces. The primary purpose of the urban design analysis work undertaken was to open the site to the wider community, and integrate a connection with the Yarra River and the Yarra Main Trail which is currently not publically accessible through the site.

One of the fundamental influences is the blurring of boundaries between public and private interfaces, and particularly the sites integration within the arts precinct and cultural history of the land. This required the Urban Design team to think outside the box and provide an innovative design solution that could respond to the public interfaces without compromising the residents’ privacy or expected yield. Responding to the unique project characteristics and landscaped setting, the modification of land forms, and use of water provided an interesting way to create segregation of space and distinct levels of privacy.

The concept of Biophilic Urbanism, which fosters human contact with nature, was intrinsic to the resultant human-centred design outcome. Resulting flows and patterns of natural light, landscape and air movement are an integrated outcome via the walking, cycling and permeability of the final design.  

Not only has this unique design provided the opportunity to transport locked land from private enterprise into the hands of future residents and communities, it has increased the level and quality of the urban fabric that borders one of the state’s prime assets, the Yarra River.